• Pokyny k začiatku školského roka

            28. 8. 2020

            Vážení rodičia,

            otvorenie školského roka 2020/2021 sa začne v stredu 2. septembra 2020 o 8:00 hod. sv. omšou v kostole sv. Margity.

            Vzhľadom na prijaté opatrenia súvisiace s nástupom do školy otvorenie školského roka sa uskutoční v jednotlivých triedach. Je potrebné, aby si žiaci so sebou doniesli prezuvky.

            Do budovy školy prosíme vstupovať s rúškom! Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú s výnimkou žiakov prvého ročníka, ktorých bude sprevádzať iba jeden zákonný zástupca.

            Zákonný zástupca žiaka predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka pred začiatkom nového šk. roka 2020/2021, ktorý je zverejnený na našej webovej stránke školy, prípadne si ho môže vyzdvihnúť v pondelok vo vestibule školy.

            Prevádzka školského klubu bude zabezpečená od 3. septembra do 20. septembra z dôvodu mimoriadnych opatrení  iba pre  žiakov  1. ročníka.

            Zdravotny-dotaznik-dieta_pred nastupom do skoly_pdf


          • SEMAFOR PRE ZÁKLADNÉ ŠKOLY

            27. 8. 2020

            Školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami. Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga. Všetky opatrenia majú smerovať k implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR založené na princípe ROR – rúško, odstup, ruky.

          • Zvládli sme to...

            2. 7. 2020

            Tento školský rok bol výnimočný a náročný. Každý načrel, až na dno svojich možností. Napriek všetkému sme to s trpezlivosťou všetci spolu zvládli...

            Tradične zazneli slová z piesne Zbohom škola... a v  príhovore sa deviataci poďakovali  svojim učiteľom, zamestnancom školy a povzdbudili mladších spolužiakov. Riaditeľka školy odovzdala riaditeľsku pochvalu za výborný prospech a reprezentáciu školy. Odmenení vecnou cenou boli aj ostatní žiaci školy, ktorí sa počas roka zapojili do súťaží alebo získali riaditeľskú odmenu. Žiaci si prevzali vysvedčenia od svojich učiteliek a deviataci slávnostne od pána starostu.

            Milí deviataci, úspešne  ste sa zapísali  na stredné školy. Želáme Vám  veľa úspechov v ďalšom štúdiu!

          • Úspech v projekte Elektroodpad- dopad 3

            2. 7. 2020

            Spoločnosť Sewa a Živica vyhodnotili projekt, v ktorom bolo zapojených 15 základných a stredných  škôl z celého Slovenska. Naša škola sa stala jednou z troch najaktívnejších a najinšpiratívnejších škôl a získala tak kompostér. Členky akčného tímu Natália Angelovičová Sofia Plavnická z ôsmeho ročníka, boli srdcom tohto projektu na našej škole. Absolvovali úvodný seminár v Košiciach, kde zážitkovou a aktivizujúcou formou preskúmali problematiku životného cyklu elektroniky a možnosti recyklácie odpadu. Jednotlivé aktivity potom využili aj v našej škole pri rovesníckom vzdelávaní. Pripravili infostánok, naspievali pieseň o elektronike, aj videozáznam o vyhodnotení jednotlivých aktivít. Dievčatám ďakujeme za ich aktivitu a môžu sa tešiť na ocenenie už v septembri.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

            29. 6. 2020

            Ani obdobie domáceho vzdelávania neodradilo niektorých organizátorov súťaži od možnosti, zapojiť žiakov do riešenia zaujímavých úloh. Jednou z nich bola súťaž Matematický klokan, ktorá sa uskutočnila v dňoch 8. 6. – 12. 6. Keďže sa súťaž organizovala v období, kedy sa časť žiakov vzdelávala dištančne, možnosť zapojiť sa do riešenia úloh bola rozvrhnutá na niekoľko dní, počas ktorých si mohli otestovať svoje vedomosti žiaci podľa jednotlivých ročníkov. Tí, ktorí sa do súťaže zapojili ju absolvovali buď v škole – žiaci prvého až piateho ročníka - alebo v domácom prostredí. Veríme, že ich snaha prinesie pekné výsledky.   

          • SZUŠ Rosnička pozýva

            25. 6. 2020

            INFO na jednodňový letný tábor UMENIE V TRÁVE

            Uskutoční sa  v priestoroch školy, školského športového areálu a okolí.

            Čo treba odovzdať pedagógovi v prvý deň tábora: vyhlásenie rodičov o zdravotnej spôsobilosti,

            (viď priložené tlačivo dole) a kópiu kartičky poistenca. Čo potrebuješ: fľašu na vodu, čiapku (šatku) na hlavu, športovú obuv, pršiplášť v prípade dažďa. Nie je potrebné, aby si deti brali na tábor rôzne cennosti, finančnú hotovosť, mobily či inú elektroniku (narúša sa tým program tábora). Za prípadné straty a poškodenie týchto vecí nepreberáme zodpovednosť!

            ZaV__ZNa_PRIHLaSKA.pdf

        • Nástup žiakov 6.- 9.ročníka do školy od 22.6.2020
          • Nástup žiakov 6.- 9.ročníka do školy od 22.6.2020

            15. 6. 2020

             

            Vážení rodičia, na základe rozhodnutia ministerstva školstva budú otvorené na sedem pracovných dní od 22. júna do 30. júna 2020 šieste až deviate ročníky základných škôl. Dochádzka žiakov v tomto období nebude povinná, ale dobrovoľná. Vyučovanie v našej škole bude od 22.júna do 23.júna prebiehať podľa bežného rozvrhu, od 24.júna budú triednické hodiny.  

            Rodičom žiakov 6.- 9.ročníka bolo na Edupage zaslané Prihlasovanie so zisťovaním ZÁUJMU/NEZÁUJMU o účasť ich detí v škole od 22.júna 2020 a o stravovanie v ŠJ. Voľbu je potrebné vykonať do stredy 17.júna 2020, aby sme v škole vedeli zabezpečiť nevyhnutné materiálne a personálne podmienky.  

            Ďakujeme za porozumenie.

          • BUS KARPATY posilňuje autobusové spoje

            28. 5. 2020

            Na základe nahláseného počtu žiakov prihlásených na vyučovanie do ZŠ Plaveč, budú od 1.6. do 30.6.2020 premávať aj tieto školské spoje:

            1.  Linka 710437 spoj 31 s odch. o 12:55 hod. zo St. Ľubovne cez Kozelec 
            2. Orlov do Obručného. Linka 710440 spoj 16 s odch. o 07:00 hod. z P. Poľa cez Ďurkovú do St. Ľubovne ( odch. z Ďurkovej 07:32 hod.).  

            Aktuálne cestovné poriadky sú zverejnené na stránke www.buskarpaty.sk

          • Otvorenie škôl od 1. júna

            26. 5. 2020

            Na základe rozhodnutia MŠVVŠ SR a schválených opatrení ÚVZ SR starosta obce  Mgr. Peter Šlosár  s účinnosťou od 1. júna 2020 rozhodol:

            1. ponechať zatvorenú prevádzku školského klubu detí,
            2. otvoriť materskú školu pre deti materskej školy,
            3. otvoriť základnú školu pre žiakov 1. až 5. ročníka základnej školy, 

            a v spolupráci s riaditeľkou ZŠ s MŠ Plaveč stanovuje Podmienky a režim pre prevádzku školy do konca školského roka 2019/2020.

            Vážení rodičia,  
            potrebné informácie k nástupu do školy od 1.6.2020 nájdete  Príloha_1_.pdf
            Pri prvom príchode žiaka do školy zákonný zástupca odovzdá vyplnené tlačivo pre MŠ Príloha_2.docx
            Vyhlásenie zákonneho zastupcu o zdravotnom stave žiakov ZŠ Príloha_3.docx
            Pre názornosť prikladáme nštruktážne video https://www.facebook.com/watch/?v=954685871613634

             

            Tešíme sa na všetkých žiakov.                                                                                                                   Riaditeľka školy

             

             

             

             

          • Podmienky nástupu detí a žiakov do školy

            19. 5. 2020

             

            Dňa 18.mája 2020 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo oficiálne dokumenty o tzv. návrate do škôl od 1.6. 2020.

            • Zriaďovatelia  budú môcť od 1. júna 2020 otvoriť materské školy a prvých päť ročníkov základných škôl, ako aj školské kluby detí.
            • Vzhľadom na kapacitné možnosti budú do MŠ  prednostne umiestňované deti rodičov v prvej línii, t.j. zdravotníckych pracovníkov, príslušníkov hasičského a záchranného zboru, policajného zboru, ale aj deti pedagogických pracovníkov.
            • Do školy nemôžu nastúpiť: deti s pridruženými chronickými chorobami a s oslabenou imunitou (s cukrovkou, kardiovaskulárnym ochorením, chronickou respiračnou chorobou alebo s imunodeficientným syndrómom), a deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s osobou staršou ako 65 rokov.
            • Žiaci, ktorí zostanú doma a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci 6. – 9. ročníkov ZŠ, sa budú naďalej vzdelávať dištančne.

            Zákonný zástupca:

            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            • Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.
            • Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie
            • V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Všetky dokumenty nájdetehttps://www.minedu.sk/organizacia-a-podmienky-vychovy-a-vzdelavania-materskych-a-zakladnych-skol-do-konca-skolskeho-roka-20192020-18-5-2020/.

          • Príprava piesne s videoklipom

            18. 5. 2020

             Aj keď je škola už dlhšie zatvorená, žiačky našej školy sú naďalej aktívne a kreatívne. V rámci projektu Elektroodpad-dopad 3, pripravujú pieseň s videoklipom na tému týkajúcu sa elektroniky a elektroodpadu. Za pomoc ďakujeme p. Lackovej za ušité rúška, ktoré sú v tejto chvíli krásnym módnym doplnkom.

          • Oznam pre deviatakov a ich rodičov

            9. 5. 2020

            Minister školstva Mgr. Branislav Gröhling po rokovaní vlády SR vydal niekoľko opatrení, ktoré sa týkajú  aj žiakov končiacich základnú školu. S deviatakmi súvisí aj podávanie prihlášok na stredné školy. Na prihláške sa nevyžaduje podpis zákonného zástupcu ani potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti žiaka. 

            Dôležité termíny:

            • Do 7.5. 2020 každá stredná škola zverejní upravené kritériá prijímacieho konania pre štvorročné a päťročné vzdelávacie programy.
            • Do 15. mája 2020 zákonný zástupca  podá dve prihlášky na vzdelávanie  cez informačný systém základnej školy EduPage. Celý návod si môžete pozrieť na priloženom linku. http://https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u1/u259/u601/u646&lang_id=2
            • Do 29. mája 2020 riaditeľ SŠ so štvorročným a päťročným vzdelávacím programom rozhodne o prijatí/neprijatí žiaka a zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov.
            • Uchádzač do 4. júna 2020 doručí strednej škole, do ktorej bol uchádzač prijatý na vzdelávanie, potvrdenie o nastúpení žiaka na štúdium alebo potvrdenie o nenastúpení žiaka na štúdium.
            • Do 15. júna 2020 riaditeľ školy oznámi možnosť vydať rozhodnutie o prijatí nasledujúcim uchádzačom zo zoznamu uchádzačov, podľa výsledkov prijímacieho konania, ktorí podali odvolanie, ak už uchádzač nie je prijatý na inú strednú školu.
            • Riaditeľ SŠ po prerokovaní v pedagogickej rade školy do 15. júna 2020 zverejní rozhodnutie o tom, či sa na škole uskutoční prijímacie konanie na nenaplnený počet miest (2. termín).

            Ďalšie termíny budeme aktualizovať  podľa usmernení ministerstva školstva.

          • Hodnotenie žiakov ZŠ v čase mimoriadnej situácie

            19. 4. 2020

            Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 a po prerokovaní Pedagogickou radou ZŠ s MŠ Plaveč (elektronicky) stanovujem  zásady hodnotenia žiakov našej školy:

            1. základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania v školách sú:

            ● zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

            ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby - priebežné úlohy, ktoré žiaci vypracujú, budú vyučujúci hodnotiť slo

            vnými komentármi, prípadne percentuálnym vyjadrením

            ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie (nie však ich subjektívne rozhodnutie neplniť pokyny vyučujúcich, neodovzdávať úlohy a pod.)

            2. Priebežné hodnotenie žiakov

            • Priebežné hodnotenie zadaných úloh pre žiakov  je slovné. Toto priebežné hodnotenie bude mať počas celého obdobia dištančného vzdelávania charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa s motivačným charakterom. Pedagóg v hodnotení pomenuje žiakom chyby, ktoré robia a navrhne postup pri ich odstraňovaní.
            • Priebežné hodnotenie bude tak, ako doteraz zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka. Hodnotenie bude prihliadať na momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť žiaka.
            • Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení budú  pedagógovia zohľadňovať aj sebahodnotenie žiaka

            3. Získavanie podkladov na hodnotenie

            Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

            4.Hodnotenie žiakov na konci školského roka        

            • V prvom ročníku sa v čase mimoriadnej situácie priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia (podľa zatiaľ platného Metodického pokynu č. 22/2011 na hodnotenie žiakov ZŠ.
            • Vyučovacie predmety OBN, NAV, ČIP nebudú na konci školského roka klasifikované - teda žiak za splnenia podmienky aktívnej práce - bude mať na vysvedčení absolvoval/absolvovala.
            • V ostatných ročníkoch (2. – 9. ročník)  sa všetky predmety budú hodnotiť známkou okrem ANJ (3. a 4. roč.).
            • V tomto koncoročnom hodnotení zohľadníme výsledky žiakov pred prerušením vyučovania; výsledky žiakov, aktivitu žiakov a ich dôkladnosť pri plnení úloh v čase prerušeného vyučovania.

            UPOZORŇUJEME, že v prípade, ak žiak z objektívnych dôvodov (technické vybavenie, dlhodobé ochorenie...) nemôže odosielať podklady cez Edupage, budú zákonní zástupcovia v termíne pred klasifikačnou poradou vyzvaní na predloženie všetkých chýbajúcich prác žiaka (jeho portfólio).

            5. Ukončenie stupňa vzdelania

            1. V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“

            2. V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre druhý stupeň základnej školy získajú nižšie stredné vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal nižšie stredné vzdelanie.“ V prípade, že by žiakovi deviateho ročníka z objektívnych príčin hrozilo prepadnutie (napr. na polroku mal nedostatočnú z dvoch a viacerých predmetov alebo bol neklasifikovaný), bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka

            6. Postup do vyššieho ročníka

            1. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t.j. nemôže opakovať ročník.

            2. V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčiin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

            3. V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

            V prípade akýchkoľvek nových usmernení, budeme pružne reagovať a informovať vás o zmenách.

            Mgr. Anna Servilová, riaditeľka školy

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Plaveč
      • Riaditeľka školy: Mgr. Anna Servilová 052/ 4921 727, 0915 655 902
      • Školská 93 065 44 Plaveč Slovakia
      • 37872907
      • 2021643602
      • zsplavec.edupage.org
      • Mária Pekárová 052/4927344 e-mail: zsplavecekonom@gmail.com
      • Anna Pčolková 052/4927335 e-mail:sjplavec@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje