• Medzinárodný deň školských knižníc

            26. 10. 2023

            „Chceš sypať vedomosti ako z malíčka?
            Tak čítaj knihy odmalička.“

            Aj tento rok sme Medzinárodný deň školských knižníc oslávili ako sa patrí. Tento deň  je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získavanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Kniha nám ponúka omnoho viac, ako si dokážeme predstaviť. Pri čítaní knihy sa mnohokrát dozvieme niečo nové, čo sme doteraz nevedeli, preto sme pravidelným účastníkom tohto podujatia.

            Naším cieľom bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah k čítaniu, či poznávaniu nového. U žiakov starších ročníkov sme sa snažili aj o budovanie kritického myslenia, nakoľko v súčasnosti  naše vedomie zahlcuje množstvo neoverených informácií, hoaxov, klamstiev. Aj dospelému je veľmi ťažké sa v nich vyznať. A čo naše deti? Vedia si vyberať vhodné informácie? Preto sme si zadané informácie overovali v encyklopédiách, knihách, a učili sme sa hľadať ich zdroje.

             

             

          • Mesiac úcty k starším

            26. 10. 2023

            Tak, ako končí leto a začína jeseň, prichádza aj  staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Človek sa ocitá v jeseni života  a spomína na minulosť. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity.

            Úcta starším by mala byť spontánna, nenásilná, sústavná a predovšetkým by mala byť táto úcta stála, nielen v “Mesiaci úcty k starším”, lebo starší ľudia si ju  zaslúžia vždy.

            Aj keď  im hlavu pokrýva nejeden sivý vlas, dokážu rozdávať radosť, lásku a nehu pre každého z nás. Tento rok sme v tomto krásnom mesiaci hľadali najmladšiu a najstaršiu babku našej školy a samozrejme aj najmladšieho a zároveň najstaršieho dedka.

            Najmladšia babka má 48 rokov,

            najstaršia babka sa dožila nádherných 92 rokov,

            najmladší dedko oslávil 51 rokov a

            najstarší dedko má krásnych 93 rokov. Všetkým babkám a dedkom prajeme pevné zdravie.

             

             

          • Deň jablka

            23. 10. 2023

            Ako hovorí ľudová múdrosť: "Každý deň jablko, od lekára ďaleko." 

            Viete o tom, že aj jablko má svoj medzinárodný deň? Tým je každoročne 21. október. Aj žiaci 1. stupňa si pripomenuli tento deň. Na hodinách matematiky počítali jabĺčkové príklady, dozvedeli sa, aké vitamíny obsahuje jablko a tvorili výtvarné práce, ktorými skrášlili interiér školy.

          • Obhájili sme vlajku Zelenej školy!

            23. 10. 2023

             

            Vo štvrtok 12. 10. 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie medzinárodného programu Zelená škola, do ktorého sme sa zapojili aj my. V rámci programu sme plnili ciele na tému Zeleň a ochrana prírody. Slávnostná certifikácia bola obohatená o workshopy, počas ktorých sme získali množstvo zaujímavých informácii a praktických zručností.

              Ocenenie, ktoré sme z Košíc doniesli, patrí všetkým žiakom, učiteľom a taktiež rodičom,  ktorí sa počas dvoch rokov aktívne zapájali do programu Zelená škola. Spoločne sme urobili veľký kus práce v oblasti environmentálnej výchovy, a preto Vám ešte raz patrí veľké poďakovanie.

             

          • Milión detí sa modlí ruženec

            18. 10. 2023

            Dnes sa žiaci našej školy zapojili do celosvetovej iniciatívy za jednotu a mier vo svete Milión detí sa modlí ruženec, ktorú každoročne vyhlasuje nezisková organizácia ACN - Pomoc trpiacej Cirkvi. Spolu sme sa pomodlili ruženec svetla, ktorý sa predmodlievali žiaci 2. - 9. ročníka. V školskom rozhlase zaznela modlitba aj v latinskom, nemeckom a anglickom jazyku, čím sme chceli zdôrazniť jednotu s ostatnými krajinami sveta. Veríme, že spolu vyprosíme mier a pokoj pre celý svet.

          • Titanic v spomienkach

            13. 10. 2023

            Dnes sa žiaci našej školy zúčastnili výstavy, ktorej autorom je bývalý žiak našej školy Dominik Vrabeľ. Ako zberateľ nám predstavil zbierku artefaktov z najznámejšej lode Titanic, ktoré doplnil množstvom zaujímavých informácií a 3D projekciou. Bol to pútavý výlet do histórie a atmosféry parníka, ktorý sme si mohli vychutnať priamo v Kultúrnom dome v Plavči. Ďakujeme za krásny zážitok.

          • Školský zber papiera

            29. 9. 2023

            Aj tento rok budeme pokračovať v zberových aktivitách. Od pondelka 2. októbra sa bude vo vestibule školy odoberať papier.  Papier môžete nosiť v určených časoch.

            Ráno od 7. 00 hod.  - do 9. hod. a poobede od 15. 00 hod. - 17. 00 hod.

            Zbierame papier zviazaný alebo v krabici, noviny, časopisy. Samostatný kartón zviazať osobitne. 

            Triedením papiera šetríme nielen lesy, ale tiež vodné zdroje a energie. Z vytriedeného papiera sa ďalej vyrába novinový papier, zošity, lepenkové krabice, toaletný papier, puzzle, obaly na vajíčka a podobne. Jedna tona zberového papiera zachráni 17 stromov!

          • Biela pastelka 2023

            22. 9. 2023

            22.9.2023 sme spoločne pomohli nevidiacim a slabozrakým prostredníctvom verejnej finančnej zbierky - Biela pastelka. Vyzbierali sme spolu 231,20 €.  Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie a financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ď A K U J E M E !

          • Plavecký výcvik

            19. 9. 2023

            Od 11. do 14. septembra sa uskutočnil zdokonaľovací plavecký výcvik v zrekonštruovanej plavárni v Starej Ľubovni. 

            Okrem výuky 3 plaveckých spôsobov – kraul, prsia a znak sa deti zabavili pri lovení pomôcok z vody, ponáraní, či skokoch do vody. 

            Na záver plaveckého kurzu každý žiak ukázal svoju plaveckú zručnosť. Všetci získali sladkosť a diplom.

        • Deň finančnej gramotnosti
          • Deň finančnej gramotnosti

            18. 9. 2023

            8.september si svet každoročne pripomína ako MEDZINÁRODNÝ DEŇ FINANČNEJ GRAMOTNOSTI. Oslavuje sa na základe rozhodnutia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru UNESCO od roku 1966. 

                V tento deň si žiaci druhého stupňa rozvíjali finančnú gramotnosť hravou formou. Na hodinách matematiky si vyskúšali odhad ceny bežných vecí. Zároveň sa naučili, že veci ktoré im rodičia kupujú stoja peniaze, ktoré musia zarobiť a preto si musia veci vážiť a neničiť ich.

            Skrátka bol to deň netradičný, trocha iný, ale určite zaujímavý.  Určite sa zhodneme všetci na tom, že naše deti chceme čo najlepšie pripraviť do života, odovzdať im  veľa vedomostí a zručností a o tom finančná gramotnosť je. 

          • Didaktické hry a účelové cvičenie

            17. 9. 2023

            13. septembra sa žiaci našej školy zúčastnili didaktických hier a účelového cvičenia. Po absolvovaní teoretickej prípravy o správaní sa v mimoriadných situáciách si vychutnali krásny slnečný deň v prírode. Za prípravu modelových situácií, pri ktorých si žiaci precvičili základy poskytnutia prvej pomoci, ďakujeme figurantom z ôsmeho ročníka.

          • Knižná búdka

            6. 9. 2023

            Vdýchnuť starším knihám nový život sme sa rozhodli pomocou knižnej búdky, ktorú sme v spolupráci so žiakmi výtvarného krúžku a ochoty zo strany rodičov postavili pri hlavnom vchode do našej školy. Knihy, ktoré tu nájdete si môžete požičať, prečítať  alebo priniesť na prečítanie aj svoje obľúbené knihy, ktoré potešia a obohatia aj ostatných chtivých čitateľov. Privítame každého, kto sa sa tu pristaví a aspoň na chvíľu sa ponorí do sveta fantázie. 

             

          • Začíname nový školský rok

            31. 8. 2023

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoč 4. septembra 2023 o  9. 00 hod  pred budovou školy. 

            Slávnostná svätá omša pri príležitosti začiatku nového školského roka bude o 8.00 hod. v kostole sv. Margity v Plavči.

            Materská škola a školská jedáleň bude otvorená v  pondelok 4. septembra a prevádzka ŠKD sa začína od utorka 5. septembra.

          • Slávnostné ukončenie školského roka

            3. 7. 2023

            Aj v našej škole sme slávnostne ukončili a rozlúčili sa so školským rokom 2022/2023. Predškoláci si odniesli osvedčenia o ukončení predprimárneho vzdelávania a žiaci si prevzali od triednych učiteľov vysvedčenia. Riaditeľka školy ocenila žiakov s výborným prospechom a najúspešnejších žiakov v predmetových olympiádach a súťažiach. 

            Želáme všetkým žiakom a zamestnancom počas leta veľa zážitkov a oddychu, aby načerpali nové sily.

          • Nakupovalo sa :)

            28. 6. 2023

            Aj tento rok mali žiaci z 1. stupňa príležitosť zbierať mince v rámci projektu Bankomatka. Dnes za ne nakupovali v rozličných "obchodoch" a výber tovaru bol naozaj pestrý.

            Touto cestou ďakujeme všetkým našim sponzorom, ktorí prispeli a pomohli. :)  

            Ďakujeme!

          • Tanečná súťaž STREAM ART

            28. 6. 2023

            Naše žiačky E. Pekár Hudáková, V. Fedáková, N. Valkučáková a S. Tomčová z tanečného  odboru SZUŠ Rosnička  sa zúčastnili 2. júna 2023 na tanečnej súťaži v Kežmarku. Vybojovali si 1. miesto s choreografiou "Look At Me" a za sólo žiačka Sandra Tomčová získala cenu poroty. Srdečne blahoželáme!

          • Viedeň-Wien-Vienna

            25. 6. 2023

            Žiaci 8. a 9. ročníka mali možnosť spoznať jednu z európskych metropol - Viedeň. Prešli si jej pamiatkami a námestím, z ktorého na každom kroku dýchalo umenie, kultúra a história. Spoznali aj bývalé letné sídlo Habsburgovcov - Schӧnbrunn - spolu s úchvatnými záhradami a Glorietou. V závere sa žiaci zabavili v jednom z hlavných symbolov rakúskej metropoly, v parku Prater. Počas celej exkurzie žiaci využívali jazykové zručnosti z nemeckého a anglického jazyka. Viedeň v nás zanechala množstvo nezabudnuteľných momentov a zážitkov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Plaveč
      • Riaditeľka školy: Mgr. Anna Servilová 052/ 4921 727, 0915 655 902
      • Školská 93 065 44 Plaveč Slovakia
      • 37872907
      • 2021643602
      • zsplavec.edupage.org
      • Mária Pekárová 052/4927344 e-mail: zsplavecekonom@gmail.com
      • Anna Pčolková 052/4927335 e-mail:sjplavec@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje