• Hodnotenie žiakov ZŠ v čase mimoriadnej situácie

            19. 4. 2020

            Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 a po prerokovaní Pedagogickou radou ZŠ s MŠ Plaveč (elektronicky) stanovujem  zásady hodnotenia žiakov našej školy:

            1. základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania v školách sú:

            ● zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

            ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby - priebežné úlohy, ktoré žiaci vypracujú, budú vyučujúci hodnotiť slo

            vnými komentármi, prípadne percentuálnym vyjadrením

            ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie (nie však ich subjektívne rozhodnutie neplniť pokyny vyučujúcich, neodovzdávať úlohy a pod.)

            2. Priebežné hodnotenie žiakov

            • Priebežné hodnotenie zadaných úloh pre žiakov  je slovné. Toto priebežné hodnotenie bude mať počas celého obdobia dištančného vzdelávania charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa s motivačným charakterom. Pedagóg v hodnotení pomenuje žiakom chyby, ktoré robia a navrhne postup pri ich odstraňovaní.
            • Priebežné hodnotenie bude tak, ako doteraz zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka. Hodnotenie bude prihliadať na momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť žiaka.
            • Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení budú  pedagógovia zohľadňovať aj sebahodnotenie žiaka

            3. Získavanie podkladov na hodnotenie

            Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.

            4.Hodnotenie žiakov na konci školského roka        

            • V prvom ročníku sa v čase mimoriadnej situácie priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia (podľa zatiaľ platného Metodického pokynu č. 22/2011 na hodnotenie žiakov ZŠ.
            • Vyučovacie predmety OBN, NAV, ČIP nebudú na konci školského roka klasifikované - teda žiak za splnenia podmienky aktívnej práce - bude mať na vysvedčení absolvoval/absolvovala.
            • V ostatných ročníkoch (2. – 9. ročník)  sa všetky predmety budú hodnotiť známkou okrem ANJ (3. a 4. roč.).
            • V tomto koncoročnom hodnotení zohľadníme výsledky žiakov pred prerušením vyučovania; výsledky žiakov, aktivitu žiakov a ich dôkladnosť pri plnení úloh v čase prerušeného vyučovania.

            UPOZORŇUJEME, že v prípade, ak žiak z objektívnych dôvodov (technické vybavenie, dlhodobé ochorenie...) nemôže odosielať podklady cez Edupage, budú zákonní zástupcovia v termíne pred klasifikačnou poradou vyzvaní na predloženie všetkých chýbajúcich prác žiaka (jeho portfólio).

            5. Ukončenie stupňa vzdelania

            1. V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“

            2. V čase mimoriadnej situácie všetci žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre druhý stupeň základnej školy získajú nižšie stredné vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal nižšie stredné vzdelanie.“ V prípade, že by žiakovi deviateho ročníka z objektívnych príčin hrozilo prepadnutie (napr. na polroku mal nedostatočnú z dvoch a viacerých predmetov alebo bol neklasifikovaný), bude mu určený termín na preskúšanie pred začiatkom nasledujúceho školského roka

            6. Postup do vyššieho ročníka

            1. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t.j. nemôže opakovať ročník.

            2. V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčiin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

            3. V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.

            V prípade akýchkoľvek nových usmernení, budeme pružne reagovať a informovať vás o zmenách.

            Mgr. Anna Servilová, riaditeľka školy

             

             

          • Náboženská výchova alebo etická výchova

            22. 4. 2020

            Žiadame rodičov žiakov, aby vybrali povinne voliteľný predmet, ktorý budú žiaci navštevovať v školskom roku 2020/2021: Náboženská výchova / Etická výchova. V  čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách využijeme elektronickú formu cez  EduPage - Prihlasovanie. Prihlasovanie je možné aj priamo v mobilnej aplikácii. Vyberte jednu z možnosti a potvrďte do 30. 4. 2020. Ďakujeme.

          • Rozvrh online vyučovanie

            17. 4. 2020

            Naši učitelia sa rozhodli  využiť bezplatné komunikačné nástroje pre učenie na diaľku s vizuálnym kontaktom učiteľa a žiaka. Od pondelka sme pripravili  časový rozvrh jednotlivých tried. Žiaci v určenom čase majú byť pripojení na Zoom a vzdelávať  sa. V rozvrhu sme prihliadali na to, že  žiaci majú súrodencov a možno jeden PC. Prosíme rodičov, aby sa snažili zabezpečiť internetové pripojenie. 

            Usmernenie k online vyučovanvyučovanie sa začne každý deň od 8. 30 hod. podľa časového rozpisu jednotlivých tried rozvrh_online_vyucovanie(5).pdf​​​​​​​

            Online hodiny budú slúžiť na vyvodenie nového učiva, zodpovedanie otázok žiakom, overenie pochopenia učiva žiakmi.

            Pre online vyučovanie žiaci potrebujú nainštalovať program zoom do svojho PC, tabletu alebo mobilu.  V prípade  súrodencov postačí mať nainštalovaný program raz.  Budú sa prihlasovať iným ID číslom, ktoré dostanú od učiteľky.

            Ostatné hodiny v rozvrhu sa vyučujú pomocou online portálov zasielané cez Edupage nasledovne: ak má napr. žiak  v utorok predmety GEO, DEJ, FYZ, tak z týchto predmetov dostanú žiaci v utorok študijný materiál, ktorý je potrebné preštudovať a zadanie úloh vypracovať  do nasledujúcej hodiny (v tomto prípade do nasledujúceho utorka, teda do týždňa). V prípade hlavných predmetov-SJL, MAT je potrebné domáce úlohy odovzdať do nasledujúceho dňa.

            Komunikácia učiteľov so žiakmi naďalej prebieha cez správy v Edupage.

            V tejto náročnej situácii prosíme všetkých žiakov, aby pokračovali vo vzdelávaní elektronickou formou. Zároveň žiadame rodičov, aby vypracovanie zadaných úloh  kontrolovali a poskytli vyučujúcemu spätnú väzbu. V prípade akýchkoľvek nejasností kontaktujte vyučujúce za daný predmet.

        • Akčný deň s projektom Elektroodpad- dopad
          • Akčný deň s projektom Elektroodpad- dopad

            21. 4. 2020

            Pri príležitosti dňa Zeme, budú zajtra 22.04.2020, členky nášho akčného tímu organizovať infokampaň o elektroodpade, ktorá súvisí s projektom Elektroodpad-dopad 3.

            Zapojiť sa môžete všetci tým, že prinesiete nefunkčný drobný elektrospotrebič alebo aj vybité batérie. Zber spojený s infokampaňou sa uskutoční pred budovou potravín COOP Jednota od 11:00 do 14:00 hod.. Prosíme o dodržiavanie hygienických pravidiel daných štátom.

            A vôbec, viete prečo je separovanie elektroodpadu dôležité? Dozviete sa to v tejto prezentácii: elektroodpad.pptx


          • Poďakovanie za spoluprácu

            17. 4. 2020

            Milí rodičia,

            v tejto náročnej dobe, ktorá je skúškou pre nás všetkých – učiteľov, rodičov i žiakov, hľadáme možnosti, ako zvládnuť vyučovací proces z domu.

            • Sú medzi vami takí, ktorí sa zapájajú do vyučovania, komunikujú s učiteľmi a snažia sa, čo najlepšie vypracovať  zadané úlohy s deťmi. Z jedného dňa na druhý ste prevzali na seba úlohu učiteľa. Ide vám to veľmi dobre.

            • Ak si myslíte, že vaše dieťa niečomu nerozumie, neváhajte kontaktovať p. učiteľky cez správy v Edupage,  ktoré vám ochotne poradia a pomôžu.

            • Možno máte problémy s IKT zariadeniami. Aj tu je možnosť komunikácie a dohody.

            • Sú však medzi vami aj takí, ktorí nepotrebujú intenzívnu pomoc rodičov a aj napriek tomu sa nezapájajú  do elektronického vzdelávania z dôvodu nezáujmu. Myslíme našich končiacich  žiakov, ktorí sú ešte  stále v prípravnom období  na prijímacie pohovory na SŠ.                                                                                                     Ak  je pochopenie a snaha na obidvoch stranách, každá dohoda je možná  a všetko sa dá  zvládnuť.  Za vašu pomoc vám patrí vďaka.

             

          • Oznam

            9. 4. 2020

            Riaditeľka školy upozorňuje žiakov, aby sa nezdržiavali v areáli školy z dôvodu vykonávania  stavebných prác na školskom pozemku.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Plaveč
        • Riaditeľka školy: Mgr. Anna Servilová 052/ 4921 727, 0915 655 902
        • Školská 93 065 44 Plaveč Slovakia
        • 37872907
        • 2021643602
        • zsplavec.edupage.org
        • Mária Pekárová 052/4927344 e-mail: zsplavecekonom@gmail.com
        • Anna Pčolková 052/4927335 e-mail:sjplavec@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje