• Didaktické hry a účelové cvičenie

            13. 5. 2022

            V piatok, 13. mája naši žiaci prežili veľmi zaujímavý deň.

            V rámci účelového cvičenia sme videli prácu hasičov, výrobu hasiacej peny, poskytovanie prvej pomoci, hasenie požiarov rôznymi spôsobmi. Žiaci si mohli vyskúšať priame hasenie z naozajstnej hasiacej prúdnice. 

            V náučnej prednáške sa utvrdili v tom, že fyzický pohyb je veľmi dôležitý pre zdravý vývin. Starší žiaci mali možnosť odborného merania krvného tlaku a kapacity pľúc.

            Za spoluprácu ďakujeme RÚVZ v Starej Ľubovni a členom DHZO Plaveč.

          • Zápis do materskej školy

            3. 5. 2022

            Vážení rodičia, 

            ak chcete prihlásiť svoje dieťa do materskej školy, môžete vyplniť elektronickú prihlášku.

            PRIHLÁŠKU NEVYPĹŇAJÚ RODIČIA, KTORÝCH DIEŤA UŽ NAVŠTEVUJE MATERSKÚ ŠKOLU V PLAVČI.  Dieťa bude automaticky prevedené do ďalšieho školského roka.

            Online prihlasovanie je možné do 31. mája 2022.  

            Správne vyplnenú prihlášku si vytlačte a podpísanú obidvomi rodičmi (zákonnými zástupcami) s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti odovzdajte  do 31. 05. 2022  v materskej škole pani zástupkyni pre MŠ Mgr. V. Plavnickej.

            Spolu s prihláškou je potrebné priniesť k nahliadnutiu rodný list dieťaťa.

            Lekárske potvrdenie musí obsahovať informáciu o očkovaní/neočkovaní dieťaťa.

            Ak ste prihlášku vyplnili a odoslali správne, príde Vám o tom potvrdzujúci e-mail.

            V prípade, že máte problém s vyplnením prihlášky, kontaktoktujte  nás na telefónnom čísle 0918760331

          • Sen jedného duba

            2. 5. 2022

            Všetko, čo vyrastie, teší sa, trápi sa, svoj osud nesie....

            Takto začína krásny príbeh o prírode v rozprávke H. CH. Andersena, ktorú v podaní bábkového divadla Babadla z Prešova si mohli dnes naši žiaci pozrieť v sále Domu kultúry.  Spolu sme obdivovali umenie bábkohercov, ktorí nás presvedčili, že ten, kto vie načúvať v tichu lesa, započuje tie najkrajšie rozprávky. Ďakujeme za krásny umelcký zážitok.

          • Deň Zeme

            25. 4. 2022

            Ekológia je dôležitou súčasťou nielen učebných osnov, ale každodenného života. Žiaľ, realita je taká, že na túto skutočnosť často zabúdame. Je však deň v roku, kedy sa o ekológii, o životnom prostredí hovorí oveľa častejšie. Tým dňom je 22. apríl, ktorý je známy ako deň Zeme.

            Naši žiaci si z príležitosti tohto dňa vyhrnuli rukávy, obliekli sa do pracovného odevu. Ich módnym doplnkom boli rukavice, vrecia, hrable, lopaty. Každá trieda mala určený svoj úsek, na ktorom vyzbierala odpadky. A bolo ich naozaj dosť. Zasadili skalničky, pracovali v ovocnom sade, vyčistili studničku a naplnili vyvýšené záhony.

            Okrem toho boli určené dve školské hliadky, ktorých úlohou bolo spočítať autá prechádzajúce okolo našej obce a tiež zistiť či okolo nákupného strediska za 1 hodinu prejde viac áut alebo bicyklov.

            Zistenie?

            Za jedinú hodinu okolo našej obce prešlo smerom na Prešov 157 áut, smerom na Starú Ľubovňu 175.

            Okolo nákupného strediska prešlo za hodinu celkovo 91 áut a 64 bicyklov. Je to veľa či málo na takú obec ako je Plaveč?

            Veríme, že tieto čísla nie sú jediným ukazovateľom nášho vzťahu k okolitej prírode. Ako žiaci usilovne pracovali, môžete vidieť v galérii.

          • Pasovanie nových čitateľov

            24. 4. 2022

            Aj v tomto upršanom jarnom počasí máme jedinečnú možnosť stráviť zmysluplne svoj čas - čítaním kníh.

            O tom, že kniha rozvíja človeka sa presvedčili naši prváci ešte v marci. Boli totiž pasovaní za čitateľov v obecnej knižnici. Pridali sa k nim i druháci, nakoľko týmto žiakom to minulý rok prekazila pandémia. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do regálov a vybrať si svoju prvú knihu z knižnice.

            Veríme, že takú radosť, akú zažili žiaci v knižnici pri hľadaní rôznych kníh, budete mať i Vy, keď budete mať rozčítanú práve tú Vašu obľúbenú knihu :) 

          • Biologická olympiáda

            20. 4. 2022

            Dňa 31. marca 2022 sa uskutočnilo online cez EduPage okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii E-botanika. Naša žiačka Lívia Dopiráková zo 7.A preukázala výborné teoretické vedomosti a odniesla si víťazné 1. miesto.

            Všetci jej srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční už onedlho.

          • Tematické vyučovanie

            13. 4. 2022

            Pri príležitosti blížiacej sa Veľkej noci  si žiaci vyskúšali zdobiť kraslice. Okrem tradičnej techniky voskovania zdobili lakom na nechty,  maľovali s farbami, servitkovou technikou a vymaľovali drevené  megavajíčka na školský dvor. Pomohla nám aj pani Zdenka Lorencovičová, ktorá vyzdobila vajíčka háčkovanými čiapočkami. Ukázala deťom ako pracovať s prírodným materiálom tzv. barvinkom. Deviatačky nastriekali  200 kusov kraslíc, ktorými vyzdobili exteriér školy. 

            Žiaci boli veľmi snaživí a pod dohľadom pedagógov sa im podarili z obyčajných vyfúknutých vajíčok vykúzliť vskutku krásne kraslice. 

          • Zachraňujeme knihy

            7. 4. 2022

            Celý marec sme sa venovali pomoci, záchrane a ošetrovaniu kníh. Knižné nemocnice zriadené v každej triede navštívilo veľmi veľa zranených kníh. Spolu sa nám podarilo opraviť 310 kníh. Všetkým, ktorí prispeli svojou rukou k tejto krásnej myšlienke, chceme vysloviť jedno obrovské Ď A K U J E M E.

          • Šaliansky Maťko- okresné kolo

            6. 4. 2022

            Bola raz jedna malebná krajina. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala. Do tohto mestečka detičky sa schádzať začali, aby si rozprávali, čo dobré je a čo je zlé,....

            Prednes slovenských ľudových povestí, Šaliansky Maťko, má bohatú tradíciu.

            Dňa 30.3.2022 sa v CVČ v Starej Ľubovni konala okresná súťaž v prednese povestí. Našu školu reprezentovali Emmka Gondeková ( 3. ročník) a Johanka Pružinská (4. ročník). 

            Za účasť im ďakujeme.

          • Noc s Andersenom

            5. 4. 2022

            Noc s Andersenom

            je medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara H.Ch. Andersena.

            Na počesť tohto slávneho dánskeho rozprávkara oslavujeme každoročne 2. apríla Medzinárodný deň detskej knihy. Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na detské knihy, podnietiť lásku detí k čítaniu a ku knihám.

            Večernú verziu tohto podujatia sme 1. apríla zažili aj na našej škole. Obecná knižnica v Plavči v spolupráci so školskou knižnicou pripravila pre záujemcov rozprávkový večer plný dobrodružstiev, kreativity a súťaží, ktoré súviseli s rozprávkou Cisárove nové šaty, ktorá vyšla pred 185 rokmi. Za návštevu a pútavé čítanie ďakujeme starostovi obce a pani riaditeľke. Magické čaro školy v tme pri plamienkoch sviečok si veľmi užili nielen deti, ale aj dospelí. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na príprave tohto rozprávkového večera podieľali.

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

            4. 4. 2022

            Dňa 22.3.2022 sa online formou uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo biblickej olympiády. Obsahom súťažných úloh boli v tomto školskom roku vybrané kapitoly z Knihy Jozue, kniha Tobiáš a Skutky apoštolov. Našu školu reprezentovali žiaci 8. ročníka Lucia Beňáková, Ján Nemergut a Jozef Pekár - Hudák. Vedomosti a snaha súťažiacich bola ocenená tretím miestom. V budúcom školskom roku máme pred sebou novú výzvu, opäť zabojovať a vylepšiť výsledok. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Riaditeľské voľno

            4. 4. 2022

            Riaditeľstvo školy oznamuje rodičom a žiakom,

            že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. (školský zákon) udeľuje žiakom 6. - 7. ročníka na stredu 6. apríla 2022 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov kvôli bezproblémovému zabezpečeniu celoslovenského testovania deviatakov T9 – 2022. Žiaci 6. – 7. roč. budú automaticky odhlásení z obedov.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Plaveč
      • Riaditeľka školy: Mgr. Anna Servilová 052/ 4921 727, 0915 655 902
      • Školská 93 065 44 Plaveč Slovakia
      • 37872907
      • 2021643602
      • zsplavec.edupage.org
      • Mária Pekárová 052/4927344 e-mail: zsplavecekonom@gmail.com
      • Anna Pčolková 052/4927335 e-mail:sjplavec@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje